perjantai 11. marraskuuta 2016

Kokemuksia ja huomioita

Noin kuukausi osapaastoa takana ja opettelu jatkuu.

- Viiden sadan kalorin rajoitus ollut todella vaikea. Ei ole onnistunut, vaan paastopäivieni kalorimäärä on ollut noin 800-900. Kokeilen joku kerta sitä viittäsataa, mutta nyt tämä ruokamäärä on riittänyt kahteen kivan kokoiseen ateriaan ja se on tuntunut hyvältä. Oikeastaan en tiedä kannattaako yrittääkään tiukempaa kalorimäärää, jos tämä tuntuu hyvältä.

- Paastopäivien vähähiilarisuus oli ekoina päivinä tärkeä tavoite, mutta sekin on yllättävän vaikeaa. Hiilareita on helppo vähän vähentää, mutta todella minimiin niitä on vaikea laskea, sillä paastopäivät saattavat osua sellaisille päiville jolloin syön muiden kanssa samaan ruokaa ja koska en halua tästä kokeilusta paljon huudella, olen vain syöyt pieniä annoksia tarjolla olevaa ruokaa. Jos itse voin valita (eikä tarvise syödä edellisen päivän jämiä), valitsen vähähiilarista.

- Paastoni sujuu yleensä näin: jos paasto on vaikka tiistaina, en syö maanantai iltanan enää kovin myöhään mitään ja koska syön tiistaina vasta lounasaikoihin, paastoa tulee noin 16 tuntia. Lounaalla syön siis noin 400 kaloria ja sitten noin kuuden tunnin päästä (tai mikä aika nyt sopii menoihin) toisen samanmoisen. Seuraavan kerran syön sitten vasta keskiviikkona myöhäisen aamupalan tai lounaan, jolloin siihenkin tulee noin 16 tunnin paasto.

- Yllättävästi paastoaminen pitkään on helpompaa kuin syöminen, sillä heti kun aloitan syömään tekee mieli jatkaa ruoan lappamista. Toisaalta mitä pidempään paastoan sitä vaikeampaa syömisen aloittaminen on. Tai siis mitä kauemmin olen ollut syömättä sitä enemmän ruoka vaikuttaa kroppaan. Ruoasta saattaa tulla huono olo.

- Juominen on pulma. Paastopäivänä yritän juoda paljon vettä ja teetä, sillä ilman sitä päänsäryn. Juominen ja myös syöminen laukaisevat omassa kehossani kuitenkin nälkäreaktion, minkä vuoksi ekoina paastopäivinä jätin juomatta. Olo oli helpompaa ilman vatsan kurnimista, mutta illan tai seuraavan päivän päänsärky ei kuitenkaan ollut niin ihanaa, joten pakko on juoda ja sietää siitä seuraavaa nälän tunnetta. (Myöhempi päivitys: kun juo tarpeeksi paljon nälkä ainakin vähäksi ajaksi katoaa, joskin vessareissut moninkertaistuvat)

- Nälkä on ollut yllättävän vähäistä! Varsinkin aamulla on ollut helppoa jättää aamiainen väliin. Toki jossain vaiheessa tulee nälkä, mutta silloin on lounas jo lähellä eikä se suuremmin haittaa. Yllättävästi nälkä kuitenkin saattaa jatkua noin tunti lounaan jälkeen, mikä tuntuu oudolta. Kropan pitäisi siinä vaiheessa sulatella ruokaansa ja olla ihan tyytyväinen, mutta tuntuu, että vatsa toteaa silloin, että 'olipa pieni ruokamäärä, nyt saisi tulla lisää!' Nälkä ei kuitenkaan ole ollut mitenkään häiritsevän iso, ehkä juuri siksi, että olen syönyt paastopäivinäkin aika paljon.

- Ruokahimoja on ollut ainakin tähän mennessä helppo sietää. Minun on helppo siirtää herkkuhimot seuraavalle päivälle. Yleensä seuraavaan päivään mennessä himo on jo kuitenkin kadonnut, mutta yllättävää ja oikeastaan aika mukavaa on ollut se, että paastopäivinä himoitsen pääasiassa ihan oikeita ruokia. Ehkä oikea näläntunne tekee sen, että haaveilen ihan oikeasta ruoasta sipsien sijaan. Sitten voin seuraavana päivänä nauttia niitä himoitsemiani ruokia tyytyväisenä.

- Aamupala on ollut minulle tärkeä osa ateriarytmiäni, mutta nyt sen merkitys on vähentynyt. Paastopäivinä jätän sen väliin ja yleensä myös paastopäivän jälkeisenäkin päivänä. Olen tottunut ajatteleman että aamupalalla on suuri merkitys jaksamisen kannalta, mutta omassa voinnissani en ole kovin paljon huomannut eroa aamupalallisen ja aamupalattoman päivänä välillä. Jos on edessä pitkä ja raskas päivä niin varmasti syön tukevan aamupalan, mutta ihan normaaleina päivinä kun tiedän, että lounaaseen ei ole hirveän pitkä aika, voin ihan hyvin jättää aamupalan väliin.

- Uneen paasto on joissain tutkimuksissa vaikuttanut ja vaikka omia kokemuksia onkin suhteellisen lyhyeltä ajalta, olen nähnyt paaston jälkeisinä öinä aika levottomia unia. Olen nukkunut juuri sopivan ajan, herännyt levänneenä ja muutenkin yöt ovat sujuneet hyvin, mutta unet ovat olleet aika outoja. En sitten tiedä onko tämä vain paastoon totutteluun liittyvä vaihe vai ovatko levottoma unet vain sattumalta osuneet niihin öihin...

- Aktiivisuus on paastopäivinä aika tärkeää. Ei siis kova urheilu vaan tekeminen, joka pitää ajatukset poissa nälästä ja ruoasta. Kevyttä työtä koko päiväksi niin ei tarvitse tuskailla nälkää vaan hyvällä tuurilla sen unohtaa kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti