lauantai 2. maaliskuuta 2013

Lihomista, ahdistusta ja muuta talvista meininkiäAikaa on kulunut vaikka kuinka paljon sitten edellisen päivityksen ja kuten arvata saattaa, projekti otti oikein kunnolla takapakkia.
En oikein tiedä missä kohdassa alamäki alkoi, mutta hiljakseltaan ruokavalioon hiipi muutamia karkkeja, suklaata, piirakkaa ja yhtäkkiä olinkin unohtanut aterioilta terveelliset kasvikset superdieetistä nyt puhumattakaan…
Loppupäätelmä tuosta superdieetistä oli siis, että toimis varmaan jos motivaatio riittäis. Mulla ei riittänyt. Pohdin tuota dieettiä ehkä enemmän myöhemmin, mutta nyt tulin myöntämään synnit ja pohtimaan tätä epäonnistumista.

Nyt siis seuraa masentavaa epäonnistumisen analysointia, joten jos haluat pysyä positiivisella keväisellä tuulella, jätä lukematta… :S

Ruokaa on siis kulunut viime viikoilla ihan hullusti. Sipsit, joista sain syksyllä itseni vieroitettua, ovat yrittäneet palata viikoittaiseen ruokavalioon, mutta vielä olen laittanut lujasti vastaan. Olen reilun kuukauden sisällä syönyt ainakin kahden ison sipsipussin verran niitä. Lukija voi päättää itse onko se saavutus vai epäonnistuminen.
Ja karkit… Niitä on tullut syötyä jonkin verran, vaikka ne eivät edes ole suuri intohimo. Kun antaa itselleen luvan syödä jotain makeaa joka päivä, niin siinä sitten käykin. Joka päivä tarvitsee hakea kaupasta jotain hyvää tai kehitellä ruokakomeron aineista jotain herkkua.
Kaloreita kertyy ja paino huitelee taas monta kiloa suuremmissa numeroissa.

Miksi sitten kävi näin?
Dieetti toimi siksi, että alussa into ja uutuudenviehätys tuovat mielihyvää, kun miettii tuloksia ja sitä miten ”puolen vuoden päästä näytän kauniilta, saan ostaa uusia vaatteita, jaksan lenkkeillä…”. Jossain vaiheessa haaveilu vaan ei enää tuo tarpeeksi mielihyvää ja siinä vaiheessa dieetti on vaikeuksissa. Mulle kävi näin ja upposin siihen ensimmäiseen suohon. Herkut vaan tuo enemmän mielihyvää kuin porkkana ja kaukainen haave pienemmästä kropasta.

Syön koska olen yksinäinen, ahdistunut tai tylsistynyt. Sen jälkeen ahdistaa vielä enemmän, koska olen taas mättänyt ruokaa reilusti yli rajojen. Ja koska ahdistus ei katoa, yritän unohtaa sen istumalla telkan ääressä ja syömällä… Tappava oravanpyörä, josta on hyvin vaikea päästä eroon. Vaikka tunnistan syömiseni takana olevat syyt, tilanne ei muutu miksikään, koska en osaa ratkaista sitä muulla tavoin. En siis osaa purkaa tunteitani muuten. Tai eipä ruokakaan ole mikään tunteiden purkutapa vaan enemmänkin syömällä saan pullotettua pahat tunteet jonnekin sinne suklaalevyn ja puolikkaan sipsipussin alle.

Olen riippuvainen ruoasta saamastani mielihyvästä. Perustelen ruokaa sillä syyllä, että onhan minullakin oikeus saada mielihyvää edes jostain ja jos ruoka on se tapa niin kenellä on oikeus kieltää se minulta… Ikävä kyllä tämä ”viaton” mielihyvä johtaa lopulta vakaviin terveysongelmiin, eikä se pitkällä juoksulla tuo ollenkaan niin suurta mielihyvää, kuin mitä ehkä tuntuu suklaapalan sulaessa suussa. Iltaseitsemältä on kuitenkin vaikeaa istua tv:n ääressä purkkaa jauhaen, ja miettiä, että nyt, jos pysyn lujana seuraavan vuoden, niin sitten olen laihempi ja terveempi! Edessä näkyy pitkä jono iltoja ilman mitään mielihyvää. Ja sekös vasta ahdistaakin…

Tässä näkyy siis se ongelma. Elämästäni puuttuu jotain. Elämäntarkoitus, tekemistä, toiset ihmiset. Minulla ei ole erikoisempia harrastuksia, mistä nauttisin suuresti. Minulla ei ole läheisiä ihmissuhteita (ystäviä yms.) joiden kanssa voisin oikeasti rentoutua ja nauttia esim. illanvietosta tai joille voisin purkaa asioitani.
En siis oikeastaan saa mielihyvää mistään asiasta enkä osaa käsitellä tunteitani muuta kuin pyörittelemällä niitä yhä uudestaan päässäni. Tämä on se yhtälö joka on johtanut liikakiloihin. Tämä on myös se yhtälö, jonka ratkaisemalla tulen oikeasti onnellisemmaksi ja laihemmaksi. Tämä on samalla se yhtälö, jota en osaa itse ratkaista.

Mites sitten eteenpäin? En oikeasti tiedä. Haluan löytää pitkän tähtäimen ratkaisun, mutta se tuntuu lähes mahdottomalta. Elämää pitää saada kasaan jos haluan laihtua oikeasti.
Tällä hetkellä ahdistaa oma saamattomuus ja epäonnistuminen, jotka ironisesti vievät viimeisetkin mielenlujuuden rippeet. Joten tänään taidan taas istua iltaa sipsipussin (ehkä pienen) kanssa. Muuhun en taida pystyä. En ainakaan tänään.

5 kommenttia:

 1. Tunnistin itseni tosi monesta kohtaa tekstiä. Painiskelen ihan noiden samojen ongelmien kanssa. Koko ajan on päällä epämääräinen ahdistus, mutta sen sijaan, että yrittäisin päästä ahdistuksen ja masennuksen alkulähteille, tukahdutan tunteitani syömisellä.

  En ole pitkään aikaan edes yrittänyt mitään dieettiä tai herkkujen rajoittamista, vaan hyvinä aikoina yritän syödä tasapainoisesti ja laadukkaasti. Harmi vain, että heti, kun olo on vähänkin nuutunut, väsynyt tai alakuloinen, reagoin siihen kauhealla herkkujen ahmimishimolla. Kaupasta lähtee aina illan varalle jotain hyvää, koska ajatus koti-illasta ilman herkkuja tuntuu ihan tyhjältä, eihän siinä ole mitään kivaa tai tyydyttävää, jossei ole vähintään suklaapatukkaa kaverina. Olen myös itse tiedostanut sen, että tarvitsisin elämääni jotain sisältöä, josta oikeasti saisin nautintoa ja johon uppoutua, niin ehkä sitten en täyttäisi tyhjää oloa ruoalla.

  En tiedä, miten tuosta tilanteesta pääsisi eteenpäin, mutta ainakaan et ole yksin tuntemustesi kanssa! Sen ainakin voin sanoa, että huono fiilis ei koskaan kestä loputtomiin! Jossain vaiheessa tulee taas parempi päivä, ja sitä odotellessa on hyvä olla itselleen armollinen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos tsempistä! On oikeasti kiva tietää että muutkin tuskailee samanlaisten ongelmien/elämäntilanteen kanssa, vaikka kellekään en sitä tietenkään toivoisi.
  Yritän aina pitäytyä positiivisena ja miettiä että parempi tämä ruoka on ongelmana kuin huumeet tai alkoholi. :) Meinasin kirjoittaa etten ainakaan joudu kärsimään krapulasta tai häpeämään edellisen päivän tekemisiä, mutta juuri niistähän mä kärsin! Ruokakrapula liiasta ruoasta ja häpeä kun miettii edellisen päivän ruokia. No ehkä en saa maksasairautta (paitsi hitsi vieten, rasvamaksanhan voi läskistäkin saada!) tai tuhlaa viimeisiä rahojani viinapulloon (no mikäs se eilisen kauppalaskun loppusumma olikaan..?).
  Kaikesta huolimatta en siirry alkoholiin vaan pitäydyn sipseissä. ;)

  Huumori sivuun, niin ei ahmimisessa oikeasti ole kauheasti mitään hauskaa. Eilen vedin tosiaan kaksi pientä sipsipussia (á 150 g) enkä ajatellut sen aikana syömistä vaan vedin tasaista tahtia ja lopetin vasta kun loppuivat enkä aiemmin kun olisin ollut täysi tai edes silloin kun tuli vähän huono olo. Ahmimishäiriön oire. Aika selkeästi...

  Yritän päästä eteenpäin käsittelemällä ja kirjoittamalla näistä ajatuksistani. Muuta ratkaisua en oikein tiedä. Ehkä kevät tuo taas uutta motivaatiota auringon myötä ja innostuisin taas laihduttamaan muutaman kilon. Parempi sekin on kuin ei mitään.
  Mutta tsemppiä sullekin! :)

  VastaaPoista
 3. Tämä teksti on todella lähellä omia ajatuksiani. Olisin liittynyt sun lukijaksi, mutta lienenkö puusilmä kun en näe sellaista vaihtoehtoa?

  VastaaPoista
 4. Suoraan sanottuna, mulla ei ole harmainta aavistusta miten ne muutamat ihanat lukijani ovat siinä onnistuneet. Ehkä ovat liittäneet minut blogilistaansa tai jotain..? En ikävä kyllä osaa neuvoa. :I Mutta kiva silti löytää uusia kohtalotovereita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman hallintapaneelin kautta voi lisätä blogin lukuluetteloon. Siinä "lukuluettelo" otsikon alla on lisää-painike, josta saa lisättyä blogin url-osoitteen kautta lukuluetteloonsa. :) Tämä tuli nyt vähän myöhässä, mutta ehkä siitä on joskus jollekin hyötyä. :)

   Poista