Luin tässä jostain lehdestä (olikohan hyvä terveys)
artikkelin, jossa kirjoittaja totesi, että lihomme koska ruoka on liian hyvää. Tällä
hän tarkoitti siis sitä, että ruoissamme on käytetty paljon niin luonnollisia
kuin ”luonnottomiakin” makuja. Aivomme saavat jokaisesta ateriasta niin paljon aistimuksia, että se vaatii niitä tulevaisuudessakin. Erilaiset arominvahventeet voimistavat teollisia
ruokia, joista on voimakkaan käsittelyn jäljiltä kadonnut paljon luonnollisia
makuja. Nämä erilaiset aromit ja aromivahventeet antavat kyllä voimakkaamman
aistikokemuksen, mutta muokkaavat myös mieltymyksiä. Osaavatko kaikki enää
nauttia raaka-aineiden luonnollisista, joskus miedoista mauista tässä
aromivahventeiden kyllästämässä maailmassa?
Olen itsekin huomannut ”aromiriippuvuuteni” siinä, että
himoitsen yleensä juuri niitä voimakkaasti maustettuja ruokia ja lisäilen
perusruokiinkin reilusti aromisuolaa ynnä muuta. Yrtit ovat maukkaita, mutta eivät
anna riittäviä makunautintoja aromivahventeisiin ja teollisiin maustesekoituksiin tottuneelle. Onko makuaistini
kehittynyt niin, että haluan koko ajan voimakkaamman makuisia ruokia eivätkä
perusmaut enää riitä?
Olen halunnut tähän asti ajatella, että hyvältä maistuva
ruoka vie nälän parhaiten. Eli että syömällä hyvää ruokaa en himoitse
herkkuja. Tämä taitaa olla harhaa. Voimakkaasti maustetut (enkä
tarkoita chiliä yms. vaan juuri näitä teollisia aromeja ja aromivahventeita) raaka-aineet
ja einekset saavat riippuvaiseksi niiden mausta. Nämä aromit ovat myös hyvin samankaltaisia,
minkä vuoksi ihminen tottuu tietynlaiseen, hyvin rajoittuneeseen makumaailmaan, jolloin tuoreiden hedelmien
ja vihannesten maut saattavat olla liian erilaisia. Miksi kaiken on siis maistuttava todella hyvältä? Esimerkiksi kaurapuuro vie todella tehokkaasti nälän, vaikken sen mitättömästä mausta suuresti välitäkään. Lapsetkin tottuvat
voimakkaasti sokeroituihin ruokiin, eivätkä enää osaa nauttia tuoreista
hedelmistä (koska ne ovat kirpeitä) tai vihanneksista (koska maistuvat
oudolta eivätkä ole makeita). Etäännymme aidoista raaka-aineista ja tulemme riippuvaisiksi teollisista tuotteista. Sehän on tietysti teollisuuden tarkoituskin, koukuttaa meidät heidän tuotteisiinsa.
Ehkä hyvä ruoka vie
parhaiten nälän, jos hyvällä ruoalla tarkoitetaan luonnollista ruokaa. Tämä
kuitenkin edellyttäisi erilaisten aromivahventeiden hylkäämistä kokonaan. Jos
makuaisti tottuu luonnolliseen ruokaan, ehkä se herkistyisikin ja silloin pystyisi
nauttimaan laadukkaista raaka-aineista ja niiden hienovaraisista eroista ihan
uudella tavalla. Epäilen, että moni painonsa kanssa taisteleva saa ruoastaan liian paljon mielihyvää. Silloin ruoka, joka ei ole tarpeeksi maukasta, ei tuo tarpeeksi mielihyvää ja jää syömättä. Näin terveelliset ruoat jäävät ehkä pois ja tilalle tulee niitä rasvaisia ja voimakkaasti maustettuja vaihtoehtoja, joiden kanssa on hyvin vaikea noudattaa kohtuutta.
Valitsemalla laadukkaita raaka-aineita voisin olla
eettisesti tyytyväisempi kulutukseeni ja luultavasti söisin myös
terveellisemmin. Jos käyttäisin roposeni laadukkaisiin, mutta ehkä kalliimpiin
raaka-aineisiin, en voisi ostella mitä sattuu. Eipä tulisi syötyä liikaa, kun
jääkaappi ei olisi täytetty useilla vaihtoehdoilla. Sipsit ja muut pitkälle
jalostetut einekset saisivat jäädä kauppaan, eikä esim. lihaa tulisi syötyä kovin
paljon. Käyttäisin siis saman rahamäärän pienempään ruokamäärään, kuluttaisin
kestävämmin ja laihtuisin! Paperilla ainakin aika hyvä suunnitelma. :D
Näiden ajatusten herättämänä ajattelin seurata muutaman
viikon ajan omia syömisiäni uudella tavalla. Eli siis: ei aromivahventeita ja
mahdollisimman vähän muitakaan lisäaineita.Paljon vihanneksia, hedelmiä ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti