torstai 22. marraskuuta 2012

Laadukasta ruokaaLuin tässä jostain lehdestä (olikohan hyvä terveys) artikkelin, jossa kirjoittaja totesi, että lihomme koska ruoka on liian hyvää.  Tällä hän tarkoitti siis sitä, että ruoissamme on käytetty paljon niin luonnollisia kuin ”luonnottomiakin” makuja. Aivomme saavat jokaisesta ateriasta niin paljon aistimuksia, että se vaatii niitä tulevaisuudessakin. Erilaiset arominvahventeet voimistavat teollisia ruokia, joista on voimakkaan käsittelyn jäljiltä kadonnut paljon luonnollisia makuja. Nämä erilaiset aromit ja aromivahventeet antavat kyllä voimakkaamman aistikokemuksen, mutta muokkaavat myös mieltymyksiä. Osaavatko kaikki enää nauttia raaka-aineiden luonnollisista, joskus miedoista mauista tässä aromivahventeiden kyllästämässä maailmassa? 

Olen itsekin huomannut ”aromiriippuvuuteni” siinä, että himoitsen yleensä juuri niitä voimakkaasti maustettuja ruokia ja lisäilen perusruokiinkin reilusti aromisuolaa ynnä muuta. Yrtit ovat maukkaita, mutta eivät anna riittäviä makunautintoja aromivahventeisiin ja teollisiin maustesekoituksiin tottuneelle. Onko makuaistini kehittynyt niin, että haluan koko ajan voimakkaamman makuisia ruokia eivätkä perusmaut enää riitä?

Olen halunnut tähän asti ajatella, että hyvältä maistuva ruoka vie nälän parhaiten. Eli että syömällä hyvää ruokaa en himoitse herkkuja. Tämä taitaa olla harhaa. Voimakkaasti maustetut (enkä tarkoita chiliä yms. vaan juuri näitä teollisia aromeja ja aromivahventeita) raaka-aineet ja einekset saavat riippuvaiseksi niiden mausta. Nämä aromit ovat myös hyvin samankaltaisia, minkä vuoksi ihminen tottuu tietynlaiseen, hyvin rajoittuneeseen makumaailmaan, jolloin tuoreiden hedelmien ja vihannesten maut saattavat olla liian erilaisia. Miksi kaiken on siis maistuttava todella hyvältä? Esimerkiksi kaurapuuro vie todella tehokkaasti nälän, vaikken sen mitättömästä mausta suuresti välitäkään. Lapsetkin tottuvat voimakkaasti sokeroituihin ruokiin, eivätkä enää osaa nauttia tuoreista hedelmistä (koska ne ovat kirpeitä) tai vihanneksista (koska maistuvat oudolta eivätkä ole makeita). Etäännymme aidoista raaka-aineista ja tulemme riippuvaisiksi teollisista tuotteista. Sehän on tietysti teollisuuden tarkoituskin, koukuttaa meidät heidän tuotteisiinsa.

Ehkä hyvä ruoka vie parhaiten nälän, jos hyvällä ruoalla tarkoitetaan luonnollista ruokaa. Tämä kuitenkin edellyttäisi erilaisten aromivahventeiden hylkäämistä kokonaan. Jos makuaisti tottuu luonnolliseen ruokaan, ehkä se herkistyisikin ja silloin pystyisi nauttimaan laadukkaista raaka-aineista ja niiden hienovaraisista eroista ihan uudella tavalla. Epäilen, että moni painonsa kanssa taisteleva saa ruoastaan liian paljon mielihyvää. Silloin ruoka, joka ei ole tarpeeksi maukasta, ei tuo tarpeeksi mielihyvää ja jää syömättä. Näin terveelliset ruoat jäävät ehkä pois ja tilalle tulee niitä rasvaisia ja voimakkaasti maustettuja vaihtoehtoja, joiden kanssa on hyvin vaikea noudattaa kohtuutta.

Valitsemalla laadukkaita raaka-aineita voisin olla eettisesti tyytyväisempi kulutukseeni ja luultavasti söisin myös terveellisemmin. Jos käyttäisin roposeni laadukkaisiin, mutta  ehkä kalliimpiin raaka-aineisiin, en voisi ostella mitä sattuu. Eipä tulisi syötyä liikaa, kun jääkaappi ei olisi täytetty useilla vaihtoehdoilla. Sipsit ja muut pitkälle jalostetut einekset saisivat jäädä kauppaan, eikä esim. lihaa tulisi syötyä kovin paljon. Käyttäisin siis saman rahamäärän pienempään ruokamäärään, kuluttaisin kestävämmin ja laihtuisin! Paperilla ainakin aika hyvä suunnitelma. :D


Näiden ajatusten herättämänä ajattelin seurata muutaman viikon ajan omia syömisiäni uudella tavalla. Eli siis: ei aromivahventeita ja mahdollisimman vähän muitakaan lisäaineita.Paljon vihanneksia, hedelmiä ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti