perjantai 30. marraskuuta 2012

Lihapullat



Blogin kuvailussa lupasin että tämä blogi sisältää myös kokkailua, mutten ole täällä kuitenkaan vielä reseptejä jakanut. En halua tehdä tästä mitään reseptipankkia, joten ehkäpä postittelen joskus muutamia ohjeita, jotka olen itse hyviksi todennut. Netti myös on ääriään myöten täynnä ihania reseptiblogeja, joiden kanssa en  yritäkään kilpailla. :)
Tässäpä siis viime viikonlopun herkkuruoka, jota nautin täysjyväpastan ja höyrytettyjen kasvisten kanssa. Lihapullien ja tomaattikastikkeen teko ei kestä tuntikausia ja itse tehdyt lihapulla ovat ehdottomasti täysin eri ruoka kuin kaupan broilerinnahka lihapullat valmiissa säilyke pasta-kastikkeessa.

Lihapullien reseptejä on varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin ja erilaisilla mausteilla tästäkin reseptistä saa useita eri muunnelmia. Tätä reseptiä inspiroi se, etten halunnut käyttää sipulikeitto-pussia (millä olen aiemmin lihapullat maustanut), kaapissa oli kermaa valmiina ja halusin paistaa lihapullat pannulla (vaikka uuni olisi tietysti ollut vähärasvaisempi vaihtoehto..).
Jos haluat tehdä ruoan luomuna, niin ainakin pääraaka-aineet, eli jauheliha, kananmunat, kasvikset ja kerma löytyvät helposti luomuna.


Makoisat lihapullat tomaattikastikkeessa
(noin 3-4 annosta)

Lihapullat
½ dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 muna
1 pienehkö sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
1/2 – 1 tl suolaa
loraus soijakastiketta
1 tl paprikajauhetta
pippuria, chilipippuria, yrttejä (timjamia yms.) maun mukaan
n. 300 g vähärasvaista jauhelihaa
Paistamiseen öljyä ja nokare voita

Tomaattikastike
1 sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
1 porkkana
1 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa (240 g?)
1 tlk tomaattipyrettä (70 g)
1-2 dl vettä
2 tl yrttejä (timjamia, basilikaa oreganoa yms.)
1 tl valkoviinietikkaa
n. 1 tl sokeria
ripaus suolaa, pippuria

  1. Turvota korppujauhot kermassa. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi ja kuullota paistinpannulla öljyssä pehmeiksi. Lisää sipulit, mausteet ja muna korppujauhoihin. Vaivaa jauheliha mukaan ja muotoile pieniä lihapullia. Voit kypsyttää mikrossa pienen lihapullan, josta tarkistat suolan ja muut mausteet.
  2. Valmista kastike toisessa pannussa tai kattilassa. Kuulota sipulit öljyssä ja lisää karkea porkkanaraaste. Kuullota muutama minuutti ja lisää tomaatit, vesi ja yrtit. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja lisää vettä, jos kastike on liian paksua. Jos haluat kastikkeesta sileää, soseuta se sauvasekoittimella, kun porkkanat ovat pehmenneet kunnolla. Mausta kastike ja anna kiehua miedolla lämmöllä.
  3. Paista lihapullat paistinpannulla (taikinasta noin puolet mahtuu yhdelle pannulle. Itse paistoin ekan satsin lihapullista kypsiksi ilman kastiketta ja vasta toiseen lisäsin kastikkeen). Kun lihapullissa on muutamalla sivulla kaunis paistopinta, lisää kuumaa tomaattikastiketta lihapullien päälle ja anna kuplia n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä, että lihapullat kypsyvät keskeltäkin. Haudutusaika riippuu siitä, miten suuria lihapullat ovat, joten tarkista kypsyys ennen tarjoilua. Kuuma kastike kypsyttää lihapullat, lihapullat pysyvät kastikkeessa mehukkaina ja kastike saa lihapullista makua! Ei tarvitse käyttää liemikuutioita!

Maukasta oli, joskin tomaattikastike kupli niin innokkaasti, että hella vaati pesua jälkikäteen. Mutta maku on mielestäni sen arvoista! :P Kuva olisi tietysti kuvaillut ruokaa vielä paremmin, mutta nälkäisenä en muistanut kuvia ottaa ennen kuin lautanen oli jo puoliksi tyhjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti